Vill du jobba som elektriker?

Hej, jag arbetar som elektriker i Märsta och det är ett bra jobb. Jag vill dela med mig till er om vad en elektriker gör för det är den tiden nu när det är dags att välja utbildning och vad man ska bli när man blir stor. Det är inte alla som vet vad elektrikerna gör och det är synd. Om det är just DU som är i en process nu där du ska välja yrke, så tänker jag att det är bra att du får veta vad en elektriker gör. Jag arbetar som sagt var som det och kan jag locka någon till yrket kan ingen bli gladare än jag!

För det första så gör man installationer i hus och lokaler. Man planerar, monterar och driftsätter elektriska system. Det kan handla om belysning, elvärme, styrsystem och datanät. Man jobbar också med energioptimering och energieffektivisering i små och stora projekt. Man bör ha ett intresse för elektronik och elektriska system. Det är också viktigt att kunna tänka logiskt och ha lätt för matematik. Dessutom måste man kunna jobba både självständigt och i grupp.

Förutom detta så arbetar vi med service, underhåll och reparationer och gör även felanalyser av mer komplicerade system. Oftast jobbar vi i team med andra men får också ibland göra jobbet helt själv. Det vore verkligen på tiden nu att fler tjejer tänker om och inser att detta lika mycket är ett jobb för dem som det är för killar. Det är ett mansdominerat yrke men jag hoppas få se fler kvinnliga kollegor i framtiden. Du kan jobba överallt och du kan även starta eget företag. Det kommer alltid finnas jobb och löneutvecklingen är god.

Hoppas att detta var intressant, inspirerande och till nytta för dig! 🙂 Skriv gärna och berätta om du söker in och hoppas vi får jobba ihop längre fram!